Er du vild med smagfuld, og samtidig farvestrålende og æstetisk flot mad fyldt med grøntsager? Så er nedenstående 12 opskrifter lige noget for dig!
1. Glutenfrit brydebrød
Ingredienser
- 1½ tsk. bagepulver (eller 25 gram glutenfri gær)
- 1 spsk. ahornsirup
- 6 dl lunkent vand
- 2 spsk. olivenolie
- 4 dl glutenfrit havremel
- 2 dl majsmel
- 2 dl rismel
- 5 spsk. grove loppefrøskaller eller 2½ spsk. fine (HUSK)
- 2 tsk. havsalt
- Solsikkekerner til drys
Fremgangsmåde
Sæt ovnen på 225 grader. Bland alle ingredienser i en skål. Bland/ælt til dejen er fast men klistret.
Del dejen i 14 boller og lav to brydebrød af 7 stykker hver. Pensl med vand og drys med solsikkekerner. Tryk dem evt. lidt fast ned i dejen.
Bag brødet i 20-25 minutter ved 200 grader combiclima 30 procent vand i industriovn (225 grader i privatovn)
(Hvis du bruger gær, så husk lunkent vand og en hævetid på først 10 minutter, og efter formning af boller skal de hæve i 45 min)
2. Glutenfri lasagneplader med æg
Ingredienser
- 4 dl majsmel
- 4 dl rismel
- 1 spsk HUSK
- 1 tsk. Havsalt
- 2 store eller 4 små æg
- 2-2½ dl vand
- Majsstivelse til udrulning
Fremgangsmåde
Sæt en gryde over med 3 liter vand. Drys med salt og olivenolie, så pladerne ikke hænger sammen.
Bland majsmel, rismel, HUSK og salt i en skål sammen med æg, til dejen er grynet. Tilsæt vandet lidt efter lidt så dejen samles.
Ælt dejen grundigt igennem med hænderne til den er glat. Lad den stå i fem minutter.
Del dejen i otte stykker og rul hvert stykke ud til plader. Jo tyndere jo bedre. Sørg for et pænt rektangulært stykke.
Kog pladerne forsigtigt i 3-4 minutter. Pladerne er nu klar til brug i lasagnen.
3. Vegansk lasagnesauce - med smæk på umamien
Ingredienser
- 400 gram svampe
- 100 gram valnødder
- 2 store løg
- 4 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 2 peberfrugter
- 2 stænger bladselleri
- 5 spsk. tomatkoncentrat
- 4 laurbærblade (fjernes inden samling af lasagnen)
- 8 dl dåsetomater af god kvalitet
- Lidt flydende grøntsagsbouillon
- 3-5 spsk. gærflager
- 2 -3 spsk. soyasauce
- 2 dl rødvin
Fremgangsmåde
Det vigtigste i denne opskrift er, at du meget omhyggeligt hakker/skærer alle ingredienser i små tern/stykker og svitser grundigt.
Lad svampene riste, og lad saften koge ind, svits de øvrige grøntsager.
Peberfrugterne skal svitses for sig selv, og må som de eneste gerne blive lidt sorte i kanten.
Tilsæt til sidst væsken og lad saucen koge godt igennem og kog den ind så den bliver dejlig tyk.
4. Laktosefri blomkålsbechamel
Ingredienser
- 2 blomkålshoveder
- 4 dl mandelmælk
- 4 tsk. muskatnød
- ½ dl gærflager
- Evt. juice fra 1 citron
- Tangsalt/peber
- Smag til
Fremgangsmåde
Damp blomkålen i 15 min i ovnen. Blend den sammen med mandelmælken, muskatnød og gærflager,
indtil det er en helt fin og glat creme. Smag til med citronsaft, peber og salt.
TIP:
Riv evt. lidt parmesan ud over lasagnen og drys med hampefrø. Parmesan indeholder kun mikroskopiske rester af laktose,
da laktosen er nedbrudt under lagringen af ostens egne bakterier. Derfor kan parmesan spises af langt de fleste laktoseintolerante.
5. Aquafaba aioli - veganstyle
Ingredienser
- 4 spsk. Aquafaba (kikærtevand)
- 1 spsk. Æbleeddike
- 1 tsk grov dijonsennep
- 1 tsk havsalt (evt tangsalt)
- 1 fermenteret hvidløg
- 1 fed hvidløg
- 250 ml rapsolie, neutral
Fremgangsmåde
Kom alle ingredienser på nær olie i et højt blenderglas. Blend med stavblenderen i et halvt minut.
Tilsæt olien i en tynd stråle og blandingen forvandler sig til en tyk og lækker aioli.
Ren magi :-)
6. Grønne savoyruller - En lille gave fra jord til bord
Ingredienser
- Hele blade fra savoykål
- Avocado
- Gulerod
- Squash
- Frisk spinat
- Evt fennikel
- Dine yndlingsgrøntsager…
- Pesto
- Aquafaba aioli
Fremgangsmåde
Bring 3 liter vand i kog i en gryde. Blancher savoykålsbladene et minuts tid. Tag dem op og skyl dem under iskoldt vand.
Snit dine yndlingsgrøntsager i julienne. Rul spinatbladene sammen som en cigar og snit dem helt fint. Smør savoykålsbladet med lidt pesto og aquafaba aioli.
Placer grøntsagerne på bladet og rul det sammen som en isvaffel.
ENJOY!
7. Vaffelsandwich med grillede grøntsager
Ingredienser
- 300 gram kogte kikærter
- 200 gram æg
- 80 gram frisk spinat
- 32 gram kokosfibermel
- 8 gram loppefrø (HUSK)
- 4 tsk. bagepulver
- 2 tsk. tangsalt
- Ca. 2 dl vand
- Dine favorit grøntsager:
fx aubergine, squash, svampe – grillet og penslet med aquafaba og drysset med havsalt.
Fremgangsmåde
Blend kikærter og spinat til en homogen masse sammen med vandet. Pisk resten af ingredienserne i.
Bag vaflerne i vaffelforme i ovnen ved ca. 200 grader i 8-9 minutter. Tag dem ud af formene og bag dem 4-8 minutter mere.
TIP:
Du kan erstatte spinaten med 28 gram karry og to tsk gurkemeje. Så har du en karryvaffel, der f.eks går godt til kyllingesalat.
8. Ristet broccoli og blomkål med lækkerier
Ingredienser
- ½ broccoli
- ½ blomkål
- 2 solo hvidløg
- 10 hakkede ansjoser
- ½ chili
- En god håndfuld revet pecorino eller parmesan
- Evt. soyaristede solsikkekerner
Fremgangsmåde
Skær blomkål og broccoli i tynde skiver. Rist dem på panden og tilsæt hvidløg, ansjoser, lidt fintskåret chili. Rist igen.
Tilsæt en god håndfuld pecorino, rist og server evt. med et drys soyaristede solsikkekerner.
9. Salat med tagliatelle af glucomannan
Ingredienser
- 2 poser glucomannan tagliatelle
- 3 håndfulde fint strimlede grøntsager efter eget valg
- ½ dl. sweet chilisauce
- 3 spsk. Fiskesauce
- 1 spsk. Østerssauce
- ½ dl. hakkede peanuts
- Saft og skal fra 1 lime
- 1 fint hakket citrongræs
- 1 cm. revet ingefær med skræl
- 2 fed hvidløg
- Olie
Fremgangsmåde
Skyl tagliatellen under rindende vand. Skær grøntsagerne i fine strimler.
Pisk alle ingredienserne til dressingen godt og vend det hele sammen. Server.
10. Grøn thaigryde med syltet savtang
Ingredienser
- Grøntsager i wokstil – grønne bønner, sukkerærter, peberfrugt, bladselleri, champignon, gulerødder, kål
- 4 cm revet ingefær med skræl
- 2 solo hvidløg, hakket
- 2 stænger citrongræs, revet
- 3 stk. syltede ingefær, finthakket
- 3 spsk. rød karry
- 2-3 ds. Kokosmælk
- ½ dl flydende grøntsagsbouillon
- 2 spsk. gærflager
- 1 stor håndfuld syltet savtang, hakket
- Fiskesauce, østersauce og sweet chili – smag til
- Evt. maizena til jævning
Fremgangsmåde
Skyl og snit grøntsagerne. Rist hvidløg, ingefær, citrongræs, rød karry.
Tilsæt grøntsager efter hvor grove de er og rist dem. Gem sukkerærter. De skal først i til allersidst.
Tilsæt kokosmælk, bouillon, savtang, gærflager, syltet ingefær og kog op.
Smag retten til med fiskesauce, østerssauce og sweet chili. Jævn evt. med en smule maizena.
11. Vegan bang bang broccoli
Ingredienser
Dyppedej:
- 1 kop mandelmælk
- 1 tsk. æblecider
- ½ kop hvedemel (eller kikærtemel ved glutenallergi)
- ½ kop majsmel
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. hot chilisauce
- 1 spsk. sweet chilisauce
Panering:
- Pankorasp (eller majskorn ved glutenallergi)
- Olie til fritering
Fremgangsmåde
Bland alle ingredienserne til dyppedejen. Damp broccolitoppene i et minut og skyld dem i iskoldt vand.
Dyp dem i dejen og dernæst i rasp. Fritér dem gyldne og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
Server dem med chilidip.
12. Edamamefalafel
Ingredienser
- ½ kg optøede edamamebønner
- 1 finthakket rødløg
- 2 fed knuste hvidløg
- ½ finthakket rød chili
- Koriander og spidskommen
- Salt og peber
- 1 æg
Til fritering
- 2 sammenpiskede æg
- Ved glutenallergi – majskorn, ellers pankorasp
- Olie til fritering
Fremgangsmåde
Blend edamamebønnerne til en grov mos.
Rør de resterende ingredienser i og smag til med koriander, spidskommen, salt og peber. Form mosen til kugler.
Vend dem i æg og rasp og fritér dem til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
TIP:
Falaflerne kan serveres med en lækker yoghurtdressing, men hvis du har laktoseintolerance smager de også
godt med en spicy chilidip med krydderier.
Inspiration er hentet fra...
Inspirationen til Go´ Green er hentet fra flere danske madbloggere, deriblandt Vanløse Blues, Plante Pusherne, Madbanditten, Klidmoster, Hornstrup Kursuscenter og flere andre.
I processen er afprøvet mange opskrifter, nogle med mere held end andre. Arbejdet med de glutenfri meltyper er en proces, og at finde den blanding der giver et godt resultat er ikke så let endda.
Jeg håber, at I har fået lyst til at lave mad med masser af grøntsager og at I vil gå hjem i køkkenerne og eksperimentere videre.