Sprøde urter med søsalat
Nem, hurtig og fuld af liv. God til en grillaften med vennerne.
Ingredienser:
- 500 g blandet gul bede, majroe, glaskål og radiser
- 1 håndfuld frisk søsalat
- lidt havsalt
- lidt strandarve, rød kløver eller skovsyre til pynt
- Dressing:
- 1 økologisk citron
- 1 spsk. frisk tangkrydderi
- 1 tsk. flagesalt
- ½ dl valnøddeolie
- friskkværnet peber
- 2 spsk. ristede hampefrø
Fremgangsmåde:
Skræl den gule bede og glaskålen. Vask majroe og radiser. Skær top og bund af. Skær grøntsagerne i papirstynde skiver på et mandolinjern, og læg dem i koldt vand. Skyl søsalaten, og overhæld den med kogende vand. Skyl den straks i koldt vand. Drys den med lidt havsalt. Hak den groft. Riv skallen af citronen. Pres citronen, og kom tangkrydderi og flagesalt i. Pisk olien i, så dressingen får en tyk og cremet konsistens. Smag til med friskkværnet peber. Tag grøntsagerne op af vandet, og lad dem dryppe af. Vend dem sammen med dressingen og den hakkede søsalat. Pynt salaten med lidt strandarve, rød kløver, skovsyre eller anden spiselig urt, og drys med ristede hampefrø.
Grøn tangrulle
Bagt med æg og insektmel, smurt med cremet rygeost.
Ingredienser:
- 250 gram broccoli
- 100 gram blomkål
- 50 gram frisk spinat
- 4-8 gram insektmel
- 2 æg
- 1 tsk tangsalt
- 5 gram tørret vingetang
Fremgangsmåde:
Kør broccoli, blomkål og spinat på en hurtighakker, så det er helt findelt. Bland insektmel. Æg og tangsalt i. Opblød den tørrede vibgetang i 5 min i koldt vand, og hak den groft. Rør den i blandingen. Bred blandingen ud på en bageplade i hele bagepapirets størrelse. Bag den i en forvarmet ovn ved 180-200 grader – først 10 min på den ene side og derefter 5-6 min på den anden side. Lad den køle af. Rør en creme af halv rygeost, halv creme fraiche og smag til med granulat af blandede danske tangarter, salt, peber, hvidløg og honning. Smør blandingen på rullen, top med sprød salat. Rul og skær ud. Server med en lækker blomme-chutney.
Agurkesalat med rørhinde
Var du nogensinde på stranden med din mormor, da du var barn? Efterfulgt af mormors grydestegte kylling med agurkesalat om aftenen? Her får du opskriften på vaskeægte ”mormorfeeling” på en varm sommerdag.
Ingredienser:
- 1 agurk
- 1 håndfuld frisk rørhinde
- 2 dl eddike
- 1 dl honning
- 1 dl vand
- 2 spsk. granuleret sukkertang
Fremgangsmåde:
Skyl agurken, og snit den i helt tynde skiver på et mandolinjern. Vask rørhinderne, og overhæld dem med kogende vand. Skyl dem straks under koldt vand. Læg dem sammen med agurkeskriverne. Pisk eddike, honning og vand god. Tilsæt sukkertang, og rør rundt. Hæld lagen over agurker og rørhinder, og kom det i et skoldet sylteglas. Lad agurkerne trække et døgns tid.
Knækbrød med tang
Ingredienser:
- 2,25 dl. speltflager
- 2,25 dl. hørfrø
- 1,5 dl. sesam
- 1,5 dl. græskarkerner
- 3 tsk. tangsalt
- 1,5 tsk. bagepulver
- 1 lille håndfuld finthakket vingetang
- 3 dl. vand
- 3 spsk. olie
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser i en skål. Dejen skal være klistret. Kom dejen på et stykke bagepapir. Kom et stykke bagepapir ovenpå. Rul det så tyndt som muligt. Lav markeringer med en kniv ovenpå bagepapiret. Træk det øverste stykke bagepapir af. Bag knækbrødet ved 180 grader i 15-20 min til det er gyldent.
Ruggrød med æblemost og tang
Ingredienser:
- 2 dl. rugflager
- 2 dl. finvalset havregryn
- 8 dl. æblemost
- 2 tsk. kanel
- 2 røde æbler i tern
- 1 håndfuld ristede, hakkede nødder
- Lidt tangsalt
- ½ dl. kogt, finthakkede savtang
Fremgangsmåde:
Sæt rugflager og havregryn i blød i æblemosten natten over. Kog grøden op med kanel og en knivspids tangsalt. Læg tørret savtang i blød i ti min og kog det i fem min. Hak det fint og bland det i grøden. Top med æbler i tern og ristede hakkede nødder.
Rød pesto med tang
Ingredienser:
- 3 gram tørret savtang, opblødt, kogt 10 min. og hakket
- 1 håndfuld ristede nødder
- 1 tsk. granuleret sukkertang
- 2 dl. soltørrede tomater
- 2 dl. olie
- 2 fed hvidløg
- 50 gram pecorino
- 1 tsk. tangsalt
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser sammen og blend. Smag til og server.
Tangsalat thaistyle
Ingredienser:
- Juliennestrimler af gulerod, squash, sukkertang og kål
- Dressing:
- 2 spsk. tamari
- 4 spsk. macadamiaolie
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. ingefærsaft
- Frisk chili
- Hakkede korianderblade
Fremgangsmåde:
Skær grøntsagerne i fine juliennestrimler. Rør ingredienserne til dressingen sammen og mariner. Drys med ristede hampefrø.
Æble/Abrikosgrød
Med sukkertang, kanel, vanilje og skøn creme fraiche.
Ingredienser (4 personer):
- 10 tørrede abrikoser
- 2 æbler
- 2-3 spsk. sukker
- 1 stang vanilje
- 1 spsk. smør
- 1 spsk. knust tørret sukkertang
- 1 tsk. granuleret tang af danske tangarter
- 2 dl. æblemost
- 1 tsk. kanel
- creme fraiche 38 %
- Hakkede mandler til pynt
Fremgangsmåde:
Skær abrikoserne i små tern. Skræl æblerne og skær også dem i tern.
Kom smørret i en gryde. Brun det af og tilsæt abrikos, æbler og sukker. Rør rundt og lad det karamellisere lidt. Tilsæt kanel, vaniljekorn, æblemost og tang.
Kog massen ind og smag den til. Hvis æblerne er svære at koge møre, så giv dem et par små tryk med stavblenderen, men lad noget struktur blive i grøden. Lad den køle en anelse af, og anret den med hakkede mandler og creme fraiche.