Sprøde mandelskaller
Ingredienser:
- 500 gram mandler
- En lækker sukkerlage
Fremgangsmåde:
Overhæld mandlerne med kogende vand og lad dem trække nogle minutter. Smut mandlerne og gem skallerne. Lad skallerne tørre på et viskestykke. Dyp skallerne i en lækker sukkerlage, evt. med nogle dejlige julekrydderier. Fordel skallerne på silikonemåtter og tør dem i ovnen ved 40-45 grader til de er helt tørre og sprøde. Opbevar dem i en lufttæt beholder. Inden servering kan de vendes i flormelis.
Syltet vandmelonskal
Ingredienser:
- Skallerne fra 1 vandmelon
- 1/2 liter vand
- 1 liter eddike
- 1 liter sukker
- 6 kardemommekapsler
- 5 kafir limeblade (frosne)
- 1 spsk sennepsfrø
- 5 korn sort peber
Fremgangsmåde:
Skær vandmelonskallen helt fint på et mandolinjern. Pisk ingredienserne til lagen i hånden til sukkeret er helt opløst. Tilsæt vandmelonskallerne og kom blandingen på atamonskyllede glas. Lad dem trække et døgn.
PS: Du kan også lynsylte skallerne i en vakuumpose, så bliver de rigtig flotte og helt transparente – og er straks klar til brug!
Spicy bananskrælsgryde
Ingredienser:
- 9 økologiske bananskræller
- 100 gr kogte kikærter eller sorte bønner
- 1 løg i fine tern
- 1 peberfrugt i fine tern
- 1-2 solo hvidløg
- 1 chili
- 1 knust citrongræs
- Friskrevet ingefær
- 5 kaffir limeblade
- 1-2 små ds kokosmælk
- 1-2 dl vand
Tilsmagning:
- Sød chilisauce
- Fiskesauce
- Misopasta, mørk
Fremgangsmåde:
Skær bananskrællen i fine strimler. Hak hvidløget og chilien fint. Rist kikærter eller sorte bønner, bananskræller, løg, chili og hvidløg i olie. Tilsæt kokosmælk, suppler evt. med vand. Tilsæt limeblade, citrongræs, peberfrugt og friskrevet ingefær. Smag til med de øvrige ingredienser. Lad chutneyen koge ind til en tyk konsistens.
Fabelagtige rødkålschips
Ingredienser:
- 1/2 liter hjemmelavet overskudsrødkål
- 1/2 liter vand
- 160 gram kartoffelmel
- 1 spsk. koncentreret kalvefond
Fremgangsmåde:
Blend hele molevitten i en thermomixer eller hot mix pro. Varm massen op til 65 grader. Smør massen tyndt ud på silikonemåtter og tør den i ovnen ved 45 grader i 10 timer. Det skal være helt tørt! Friter stykker af pladen i 170 grader varm olie og lad det dryppe af på fedtsugende papir. Drys med havsalt.
Chipsene kan bruges som pynt på lækkert smørrebrød – f.eks med and eller på et stykke med flæskesteg. De kan også bare serveres som farvestrålende snacks med en dejlig dip til.