Inspirerende opskrifter
Her kommer alle de skønne og inspirerende opskrifter, som Liselotte har nævnt i løbet af hendes webinarer. Opskrifter lige fra is og cookies til panini og super bowl. Bliv inspireret og få gode nytænkende idéer.
Webinar 1 - Tips og tricks til buffeten
Super bowl
Med to slags sylt, kylling, grønt og bælgfrugter.
Ingredienser:
- 1 rest kyllingebryst vendt i marinade
- Marinade af lige dele sød chili, tamari, lidt pad thaisauce, lemon soya og nogle dråber ristet sesamolie
- Krydderristede sesamfrø
- Kogte smørristede kikærter
- Vakumsyltet vandmelonskal i fine strimler
- Fintsnittet rød spidskål
- Ristede, saltede græskarkerner
- Andre grøntsager efter lyst og smag
Fremgangsmåde:
Bland og pisk alle ingredienserne til lagen sammen. Vend kyllingestrimlerne i marinaden. Drys med krydderistede sesamfrø.
Rist dine kogte kikærter i sm'r og dryp dem af i en sigte.
Perleløg og vandmelonskal kan du med fordel have syltet dagen før.
Skær spidskålen fint, evt. på en robot coupe.
Rist græskarkerner til de popper, på en pande med en anelse olie og 1 tsk fint salt. Lad dem køle af.
Anret alle delene adskilt i en dyb tallerken.
Kærnemælkspannacotta
Med mælkebøtte og skovmærke
Ingredienser:
- 1 liter piskefløde
- 1 liter kærnemælk
- 4 dl sukker
- 2 øko citroner, saft og skal
- 12 blade husblas
- 1 håndfuld mælkebøtteblomster
- 1 håndfuld finthakket skovmærke
- 1 fintrevet tonkabønner
- 1 spsk. vaniljepulver
Fremgangsmåde:
Varm piskefløde, sukker, citronsaft og skal plus mælkebøttehoveder op til kogepunktet i en gryde. Tag det af og lad det trække et kvarter. Sigt væsken gennem et klæde.
Udblød husblassen og smelt den i den varme fløde. Tilsæt kærnemælk og helt finthakket skovmærke (blend skovmærken i lidt kernemælk, så det bliver helt fint). Smag til med tonkabønner, vanilje og citron. Kom blandingen i de ønskede forme og frys ned. Vend desserten ud 1 time inden servering. Pynt med lidt hyben eller rabarbersirup og lidt pluk af de gule blade fra mælkebøtten.
Varmrøget lange
Med søsalat og vilde urter
Ingredienser:
- Varmrøget lange (fra Einharts røgen i Århus)
- Friske bælgærter
- Vakumsyltet søsalat i lage af 2 dl sukker, 2 dl eddike, 1 dl vand, 1 tsk korianderfrø, peberkorn, 1/2 tsk. fennikelfrø
- Dehydreret kapers (4-5 timer ved 45 grader)
- Hakket løgkarse, ramsløgsblomster eller fintsnittet forårsløg
Fremgangsmåde:
Pil den varmrøgede lange i mindre stykker.
Pisk lagen til søsalaten. Skyl søsalaten i koldt saltvand og rens den for urenheder. Vakumer i lagen og så er det klart.
Skyld og hak løgkarsen eller forårsløgene fint. Vend alle ingredienserne til salaten sammen og pynt med ramsløgs- eller løgkarseblomster.
Webinar 2 - Transportable frokostløsninger
Rustikke cookies med dalarhvede
Her kommer en opskrift på lækre cookies.
Ingredienser:
- 250 g. sukker
- 275 g. brun farin
- 275 g. smør
- 1 tsk. natron
- 1 tsk. bagepulver
- 2 tsk. vanilje
- 1 tsk. flagesalt
- 300 g. hakket mørk chokolade
- 2 æg
- 175 g. dalarhvede (fuldkorn)
- 300 g. hvedemel
Fremgangsmåde:
Bland sukkeret med blødt smør. Bland æggene i et ad gangen. Rør resten af ingredienserne i (jeg bruger hænderne, det skal blodt blandes, ikke piskes).
Bag dem ved 180 grader i 13-15 minutter ved 60 procent spjæld (derhjemme ca. 200 grader i 13-16 min).
Sprøde løg svær
Ingredienser:
- 5 dl blendet løgkompot
- Lidt frisk timian
- 5 dl vand
- 1-2 spsk grøntsagsfond (hvis ikke de skal være veganske smager kalvefond fantastiske i denne chips)
- 140 gram kartoffelmel
Fremgangsmåde:
Hvis du er så heldig, at du har en lækker rest løgkompot i køleskabet, så er her præcis, hvad du skal bruge den til. Bland den med lidt frisk timian og lidt grøntsagsfond. Blend massen og tilsæt yderligere 5 dl vand. Tilsæt kartoffelmel og varm massen op til 64-65 grader til den tykner (kan for nemhedsskyld gøres i en termomixer). Smør massen ud på silikoneplader og tør i ovnen ved 40 grader i ti timer, eller til det er helt tørt.
Sådan kan pladerne opbevares længere indtil de skal bruges, inden brug friteres de ved 175 grader og drypper af på fedtsugende papir.
Ocean guf
Ingredienser:
- 1 håndfuld frisk nori eller havsalat
- 1 håndfuld persille, dild, ramsløg eller brændenælde
- 1 nip salt
- 1,5 l vand
- 240 gram kartoffelmel
Fremgangsmåde:
Skyld noritang eller havsalat godt og fjern smådyr. Skyld persille, dild, ramsløg eller brændenælde godt. Blend urter og tang fint i en god blender med lidt af vandet. Tilsæt resten af vandet og kartoffelmelet. Opvarm i thermomixer (eller gryde) til 65 grader til massen tykner. Det tager ca 6-7 minutter på thermomixer.
Smør blandingen ud på silikonemåtter og tør den i ca. 10 timer ved 40 grader. Pladerne skal være knastørre.
Fritér dem inden brug ved 170 grader og lad dem afdryppe på fedtsugende papir. Drys dem med røget saft for en ekstra lækker smag.
Jordbæris med sødskærm
Her kommer en opskrift på en lækker jordbæris lige til desserten og sommerens varme dage.
Ingredienser:
- 1 kg solmodne jordbær
- 320 gram sukker
- 4 dl fløde
- Saften fra 1 citron
- 1 knivspids havsalt
- 4 sødskærm blade
Fremgangsmåde:
Blend jordbærrene og bladene fra sødskærm. Tilsæt friskpresset citronsaft, fløde og salt. Hæld massen i silikomartforme og frys ned. Når isene er frosne er de klar til at blive vendt ud og pyntet efter lyst og behov.
Sommer citrondrøm med mynte
Ingredienser:
- 500 ml vand
- 600 ml friskpresset citronsaft
- 500 gram sukker
- Mynte efter smag og behag
Fremgangsmåde:
Kog vand og sukker op. Tilsæt den siede citronsaft. Blend massen med friske mynteblade og hæld den på silikomartforme. Frys ned. Når isen er frossen er den klar til at vende ud og servere.
Rugbrødspanini
Her kommer en opskrift på en lækker panini med natur brie, vild pesto, asparges og bagte tomater.
Ingredienser:
- 2 skiver rugbrød
- 2 skiver naturbrie, økologisk
- Friske grønne asparges
- Bagte tomater
- Vild pesto
Bagte tomater
Hvis du har en rest tomater, der trænger til at blive brugt, så kom dem hele på en bageplade med en silikonemåtte. Drys med lidt havsalt, akaciehonnig og god olivenolie. Bag i ovnen ved 125 grader i 1½ time. opbevar tomaterne i kondibøtter på køl og brug dem i sandwich og til små lækre anretninger.
Vild pesto
Her kommer en opskrift på vild pesto, hvor alle slags urter kan bruges.
Ingredienser:
- 1 stor håndfuld blandede urter af ramsløgsblomst, løgkarse, brændenælde og skvalderkål
- 1 stor håndfuld persille
- 50 gram them rød krystal
- 30 gram ristede græskarkerner
- 2 dl olie
- Havsalt
Fremgangsmåde:
Smør rugbrødet med vild pesto. Kom brie, flækkede asparges og bagte tomater på. Giv det en tur i paninigrillen, kom en serviet omkring og server i små brune madposer.
Webinar 3 - Rub & stub
Vegansk grøntsagsknækbrød med blomkålstang:
Ingredienser:
- To store håndfulde vaskede skræller
- 1 lille dusk kogt blomkålstang
- 3 spsk. Gærflager
- 2 spsk. loppefrø
- ½ liter grøntsagsbouillon
- 3 dl græskarkerner
Fremgangsmåde:
Blend alle ingredienserne i en god blender. Smør massen ud på silikonemåtter og ”forskær” knækbrødet med en stor kniv, hvor du tegner stregerne med kniven . Bag knækbrødet ved 170 grader i en forvarmet ovn i 10-15 min. Skru derefter ovnen ned på 120 og bag yderligere 15 minutter. Vend brødet om og bag det helt tørt ved 120 grader, ca ½ time mere.
Vegansk knækbrød med skulpetang og enebærtoppe
Ingredienser:
- 1 håndfuld vaskede porretoppe
- 1 håndfuld vaskede enebær toppe
- 1 håndfuld skyllet skulpetang
- 3 spsk. gærflager
- 2 spsk. loppefrø
- ½ liter grøntsagsbouillon
- 3 dl græskarkerner
Fremgangsmåde:
Blend alle ingredienserne i en god blender. Smør massen ud på silikonemåtter og ”forskær” knækbrødet med en stor kniv, hvor du tegner stregerne med kniven. Bag knækbrødet ved 170 grader i en forvarmet ovn, i 10-15 min. Skru herefter ovnen ned på 120 grader og bag yderligere 15 minutter. Vend brødet om og bag det helt tørt ved 120 grader, ca. ½ time mere.
Bonus info:
Skulpetang har en let smag af oliven og en god bitterhed. I kombination med bløde enebærtoppe er den et perfekt match til ostebordet eller en skøn humus.
Papaya krydderi
Tørrede papaya kerner smager stærkt, som en blanding af peberrod og peber. Kernerne kan knuses til krydderi og blandes med andre krydderier til en lækker rub, som du kan bruge på fisk og lam inden det lander på grillen. Vil du prøve en skøn blanding kommer den her:
Ingredienser:
- 1 spsk tørrede papayakerner
- 1 spsk fennikelfrø
- 1 spsk anisfrø
- 1 spsk korianderfrø
- 1 spsk kardemommekapsler
- 1 spsk havsalt
- 2 spsk tørret vandmelonslik (ellers brug tørret frugt)
- 1 blad tørret søsalat eller lidt tørret tarmrørhinde
Fremgangsmåde:
Rist koriander, fennikel, anis og kardemomme på panden. Kom alle ingredienser i en kaffemølle eller en god blender, f.eks en hot pro mixer. Blend til et mellemfint pulver. Opbevar det mørkt og lufttæt.
Papaya salat
Ingredienser:
Marinade:
- 1 dl fiskesauce
- 1 dl rørsukker
- 1 dl limesaft (6 lime)
- Friskhakket chili, styrke efter smag og behag
Salat:
- 6 papayaer, 2 modne og fire grønne
- 2 bdt forårsløg
- 1 stor håndfuld gracilaria
- 1 fennikel
- 3 dl hakkede cashewnødder, usaltede peanuts eller andet
- Friskhakket koriander
Fremgangsmåde:
Pisk marinaden sammen og sæt den på køl. Skræl papayaen og skrab kernerne ud. (Gem kernerne og tør dem i ovnen på 40 grader til de er helt tørre. Brug dem som krydderi). Snit fennikel og forårsløg fint og kom i isvand. Rens gracilariaen i koldt vand. Blancher den og kom den i isvand. Hak den i mindre stykker – som hvis det var nudler. Hak koriander og nødder. Vend det hele sammen og server. PS alt efter sæson skal gracilariaen koges en anelse eller blot blanceres.
Syltet vandmelonskal
Ingredienser:
- Skallerne fra 1 vandmelon
- 1/2 liter vand
- 1 liter eddike
- 1 liter sukker
- 6 kardemommekapsler
- 5 kaffir lime blade (frosne)
- 1 spsk sennepsfrø
- 5 korn sort peber
Fremgangsmåde:
Skær vandmelonskallen helt fint på et mandolinjern. Pisk ingredienserne til lagen i hånden til sukkeret er helt opløst. Tilsæt vandmelonskallerne og kom blandingen på atomskyllede glas. Lad dem trække et døgn.
PS: du kan også lynsylte skallerne i en vakuumpose, så bliver de rigtig flotte og helt transparente - og er straks klar til brug!
Bananskrælsgryde
Ingredienser:
- 7 øko bananskræller
- 1 spsk grøn karry
- 240 gram sorte bønner
- 1 hokkaido i tern m/skræl – eller anden hård grøntsag alt efter sæson
- 1 stor porre i tern
- 1 spsk spidskommen
- Ristede, knuste korianderfrø
- Chili efter smag
Fremgangsmåde:
Skær bananskrællerne i fine strimler eller tern. Rist dem på panden i lidt olie sammen med grøn karry. Rist bagefter hokkaido og dernæst porre. Vend bønnerne i, smag til med chili og krydderier. Server med lidt kold yoghurt, og hjemmebagt fladbrød til.
Hjemmelavet slik af vandmelonskal
Ingredienser:
Sukkerlage:
- 3 dl sukker
- 1 dl gin likør med solbær
- Saft af 3 lime
- 3 dl vand
- 10 kardemommekapsler
Fremgangsmåde:
Skær vandmelonskallen i tern. Kog skallerne møre i sukkerlagen ved svag varme ca 15-20 minutter – til de er glasklare. Si væsken fra (gem væsken). Bred skallerne enkeltvis ud på silikone måtter og tør dem i dehydratoren ved 45 grader i 12-22 timer eller til de er helt tørre, seje og med et lækkert bid.
Hvis du har gemt noget af den ukogte vandmelonskal, kan du skære den papirstyndt på mandolinjernet og vakumsylte det i resten af sukkerlagen. Så har du noget, der smager lækkert til desserter.