Vegansk powerdelle
Ingredienser:
- 250 gram løg
- 400 gram champignon
- 125 gram fintrevet sødekartoffel
- 125 gram pankorasp
- 4 fed hvidløg
- 4 spsk. soyasauce
- 2-4 spsk. sød chilisauce
- 2 tsk. røget paprika
- 1 dåse hakket tomat
- Salt flager og friskkværnet peber
- 1 spsk. gærflager
- Friskhakkede krydderurter
Fremgangsmåde:
Skær løg og champignon i brunois (helt fine! små tern). Hak hvidløg. Sauter løg og champignon på panden og tilsæt hvidløg. Lad evt. væske koge ind. Kom massen i en skål og bland de øvrige ingredienser i. Smag til. Form fire bøffer og steg dem gyldne på panden i olie.
Vegansk bearnaise
Ingredienser:
- 115 gram blendet silketofu
- 4 finthakkede skalotteløg
- 2/3 kop tør hvidvin
- 1-2 spsk. æbleeddike
- Friskhakket estragon
- 2 tsk. gærflager
- ½ kop soya mælk
- Salt flager og friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
Kog vin, skalotteløg og eddike. Kog det ind til halvdelen er tilbage. Fjern fra kogepladen og tilsæt gærflager, tofu og soyamælk. Smag til og server.
Aguafaba aioli
Ingredienser:
- 4 spsk. aquafaba (kikærtevand)
- (du kan også bruge soyamælk)
- 1 spsk. æbleeddike
- 1 tsk. grov sennep
- 1 tsk. havsalt
- 1 fermenteret hvidløg
- 1 fed hvidløg
- 250 ml. neutral rapsolie
Fremgangsmåde:
Kom alle ingredienser på nær olie i et højt blenderglas. Blend med en stavblender i et halvt minuts tid. Tilsæt olien i en tynd stråle og blandingen forvandler sig til en tyk og lækker aioli.
Veganske madvafler
Ingredienser:
- 2 dl. kikærtemel
- 2 dl. quinoamel
- 2 dl. rismel
- 2 dl. blendede edamamebønner
- 10-12 dl. vand
- 2 spsk. gærflager
- 2 spsk. lys miso
Fremgangsmåde:
Blend alle ingredienser til en homogen masse. Hæld massen i vaffelforme.
Bag dem i ovnen ved ca.200 i 8-9 minutter. Vend dem ud af formene og bag dem endnu 4-5 minutter.
Fyld vaflerne med en lækker grøntsags topping og en god cremet dip i hullerne.
Misosuppe i alle regnbuens farver
Ingredienser:
- 400 gram sobanudler
- 250 gram portobello
- Olivenolie til stegning
- 2 tsk. lys soya
- 200 gram edamamebønner
- 1 bdt. forårsløg
- ½ rød spidskål
- 2 store gulerødder
-
- 1 stor spsk. mørk misopasta
- 2 spsk. soyasauce
- 2 tsk. fintreven ingefær
- Saft af ½ lime
- 1 liter kogende vand
Fremgangsmåde:
Rør misopasta, soyasauce, ingefær og limesaft sammen i en stor gryde. Hæld kogende vand over, og rør suppen godt sammen.
Kog nudlerne og skyl dem i koldt vand. Rens og rist svampene og dryp dem med soya. Skær forårsløg i skiver og blancher forårsløg og edamamebønner. Snit spidskål og gulerødder fint. Anret fyldet i varme skåle og lad gæsten selv, øse suppen op.
Grøn thaigryde med miso og 2 slags tang
Ingredienser:
- Grøntsager i wokstil – grønne bønner, sukkerærter, peberfrugt, bladselleri, gulerødder, champignon, kål
- Ca. 4 cm. Ingefær med skræl, revet
- Ca. 2 solo hvidløg, hakket
- Ca. 2 stænger citrongræs, hakket
- 3-6 stk. syltede ingefær, finthakket
- Ca. 3 spsk. rød karry pasta
- 2-3 ds. Kokosmælk
- ½ dl. Flydende grøntsagsbouillon (eller brug en hjemmelavet som basis - endnu bedre)
- 1 håndfuld opblødt hakket vingetang
- 1 håndfuld saltet druetang, der har ligget 5 minutter i isvand
- Fiske sauce, østerssauce, sweet chilisauce – smag til.
- Mørk miso
- Evt. maizena til jævning
Fremgangsmåde:
Skyl og snit grøntsagerne. Rist hvidløg, citrongræs, ingefær og rød karry. Tilsæt grøntsager efter hvor grove de er, og rist dem. Gem de spæde grøntsager. De skal først i til allersidst. Tilsæt kokosmælk, bouillon, tang, syltet ingefær og kog op. Smag retten til med fiskesauce, østerssauce, sweet chili og miso. Jævn evt. med en smule maizena
Veganske edamamebomber
Ingredienser:
- ½ kg. Optøede edamamebønner
- 1 finthakket rødløg
- 2 fed knuste hvidløg
- ½ finthakket rød chili
- Koriander og spidskommen
- Havsalt og friskkværnet peber
Panering:
Dyppes i mel, kikærtevand og pankorasp
Fremgangsmåde:
Blend edamame bønnerne til en grov mos. Rør de resterende ingredienser i og smag til med koriander, spidskommen, salt og peber. Form mosen til kugler. Vend dem i tapioka, kikærtevand og panko rasp og fritér dem til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
Vegansk postej med æbler og knoldselleri
Ingredienser:
- 900 gram knoldselleri
- 700 gram markchampignon
- 200 gram løg
- 200 gram cashewnødder
- 200 gram valnødder
- 300 gram æbler
- 6 spsk. tamari
- Miso efter smag
- Urtesalt
- Friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
Skræl sellerien, skær den i tern og kog den mør. Blend den i en foodprocessor. Hak løg og champignon fint. Hak halvdelen af nødderne og blend den anden halvdel. Rør blandingen i selleri pureen. Smag farsen til med tamari, urtesalt, miso og friskkværnet peber. Skræl æblerne og skær dem i fine tern.
Fordel farsen i to forme. Kom først et lag i formen, dernæst et lag æbletern, og der på et lag fars mere.
Bag postejen i ovnen i 45 minutter ved 175 grader kombi.
Blomkålsbechamel med gærflager
Ingredienser:
- 2 blomkålshoveder
- 4 dl. Mandelmælk (ca.)
- 4 tsk. muskatnød
- ½ dl. Gærflager
- 2-3 spsk. lys miso
- 1 spsk. granuleret sukkertang
- Havsalt og friskkværnet peber
- Lidt soyafløde
Fremgangsmåde:
Damp blomkålen mør. Blend den sammen med mandelmælk, muskatnød, tang og gærflager til en helt glat creme. Smag til med miso, salt og peber. Juster konsistensen med lidt soyafløde efter behov