Madlavning
Elforbruget til madlavningen i storkøkkenet kan udgøre helt op til 25-30 % af elforbruget. Udstyr til madlavning omfatter en lang række områder, herunder ovne, kogeplader, griller, friturekogere, diverse varmholdningsudstyr og kaffebryggere mv.
Der kan derfor spares meget energi ved at vælge energirigtigt udstyr og ved at sørge for at anvende udstyret energirigtigt. Adfærden har meget stor betydning for energiforbruget til madlavning.
Gode vaner og energirigtig adfærd kan reducere energiforbruget med 50 % eller mere, når der laves mad.
Køkkenet skal indrettes med udstyr, der passer til behovet for madlavning. Et lille køkken med begrænset driftstid for udstyret kan evt. indrettes med husholdningsudstyr, mens større køkkener, hvor udstyret bruges mange timer hver dag, har behov for professionelt udstyr. Professionelt udstyr er designet til at kunne klare mange driftstimer og er typisk hurtigere og har en større kapacitet end husholdningsudstyr.
GODE RÅD OM ADFÆRD:
1. Vent med at tænde for udstyret, til kort tid før det skal bruges. Det gælder alt udstyr som vandbade til varmholdning, koge- og stegezoner, kipgryder, friturekogere, ovne mv. Udstyret har et stort unødvendigt energiforbrug, når det bare står og venter på at blive brugt. Samtidig afgiver det meget varme til rummet.
2. Vær opmærksom på, at gamle ovne og kogeplader har en lang opvarmningstid, mens det som regel ikke gælder for nyere udstyr. Overfør ikke de gamle vaner med at have udstyret tændt hele dagen til det nye udstyr, der sagtens kan tændes, lige inden I skal bruge det.
3. Sluk for kogeplader, ovne og andet udstyr, når det ikke er i brug. Apparaterne bruger meget energi, når de står og venter. Brug evt. tænd og sluk-ur.
4. Sænk temperaturen i hvileperioder, hvis det er uhensigtsmæssigt at slukke helt for udstyret.
5. Sørg for at lægge låg på udstyret, når dette er muligt. Med låg på kipgryder og -stegere, stegeplade og friturekoger under opvarmningen kan I spare op til 50 % af energien.
6. Brug kun dampfunktionen i ovnen, når det er nødvendigt i forhold til kvaliteten af det produkt, der tilberedes. Dampfunktionen øger energiforbruget.
7. Indstil varmeskabe og andet varmholdningsudstyr på den lavest tilladelige temperatur, som normalt er 65 °C. Tjek temperaturen regelmæssigt. Er temperaturen for høj, er energiforbruget for stort.
8. Sørg for, at tætningslister på ovne og låg på gryder mv. slutter tæt. Udskift utætte lister og dårlige låg.
9. Spar energi ved at fylde ovnen op, udnytte ovnens for- og eftervarme og anvende mindst muligt vand ved kogning af kartofler mv.
10. Anvend mikrobølgeovn frem for en almindelig ovn til opvarmning af små portioner.
11. Sørg for at regulere gasblus, så flammen holdes cirka 2 cm inden for grydebunden. Det giver den største energieffektivitet.
GODE RÅD OM INDRETNING:
1. Indret køkkenet med energieffektivt udstyr til kogning, stegning, opvarmning og varmholdning. Udstyret skal passe til behovet og have den nødvendige kapacitet.
2. Vær opmærksom på, at de mest energieffektive kogesektioner er induktionskogeplader. Gasblus har til gengæld den mindste CO2-udledning. Både induktionskogeplader og gasblus er hurtige at varme op og nemme at regulere.
3. Anvend glaskeramiske kogeplader (gerne med grydesensor, der slukker for varmen, når gryden fjernes) frem for støbejernsplader. Glaskeramiske plader har en meget kortere reaktionstid samt mindre spildvarme oplagret i kogepladen.
4. Spar energi ved at indrette køkkenet med to små ovne frem for én stor, hvis behovet for anvendelse af ovn kapacitet varierer meget fra dag til dag.
5. Sørg for, at der er emhætter ved alle komfurer og koge- og stegezoner med tilstrækkelig kapacitet til at fjerne sundhedsskadelig stegeos og damp.
6. Indret køkkenet med udstyr, der gør det nemt at have en energirigtig adfærd. Det vil sige med udstyr, der har en effektiv og hurtig opvarmning, termostatregulering, indbygget termometer/ temperaturdisplay og indbygget tænd og sluk-ur e.l. (hvor det er relevant).
7. Vælg kogesektioner og gryder, så de passer sammen. Vælg evt. glaskeramiske kogeplader, der har varme- zoner, der kan slås til og fra alt efter behov og gryde- størrelse. Det giver større fleksibilitet. Ved induktion afsættes varmen direkte i grydebunden, så her passer gryder og kogeplader altid sammen. Husk, at der ved induktion skal anvendes gryder med magnetiserbart materiale i bunden.
8. Sørg for at vælge kogezoner, så der er plads nok til den nødvendige grydestørrelse.
9. Indret køkkenet med en eller flere professionelle ovne til de store køkkener.
10. Anvend gas til kogesektioner og andet relevant udstyr, hvis der er indlagt naturgas i bygningen.
Kilde: Energistyrelsen
Skal vi hjælpe dig i gang med Energibesparelserne?
Klik HER eller ta' direkte kontakt til vores energikonsulenter,
Martin Armand
på tlf.: 25 16 70 28
Lars Janke
på tlf.: 40 54 04 40