Madspild
- Sådan mindsker du madspild og sparer omkostninger
Hvert år smides der 540.000 ton mad ud i Danmark. Undersøgelser anslår at de 140.000 ton kommer fra foodsektoren og 94.000 ton kunne have været undgået. Fødevarer har et højt CO2-forbrug. Det kræver store mængder energi at dyrke, høste, transportere, behandle, emballere, sælge og tilberede, så det vil have stor effekt at få madspildet reduceret. Ellers er det ressourcer og penge lige ud af vinduet.
JA, en trekantet tallerken har stor indflydelse på madspildet
Skift dine runde tallerkner ud med disse trekantede tallerkener fra CHURCHILL. De syner store, men fladen er rent faktisk mindre. Det vil få stor indflydelse på madspildet, som vil blive reduceret væsentligt.
& JA, en rund, mindre tallerken kan også gøre en forskel
Hvis du ikke ønsker en trekantet tallerken, kan vi anbefale brugen af en mindre tallerken til buffeten, så der ikke øses så meget op på tallerknen og der smides mindre væk.
Buffeter er ofte de store syndere
- når det kommer til madspild. På buffeten kan det være svært at beregne den præcise mængde mad, der skal til. Det resulterer ofte i unødvendigt meget forberedt mad, der ender i affaldscontaineren. Der er flere måder at imødekomme madspild på, fx kan korrekt nedkøling og opbevaring sikre mulighed for genanvendelse af resterne. Derudover er portionsanretninger, servering på mindre fade, mindre tallerkner på buffeten en god måde at undgå for meget spild og er derudover både hygiejnisk og præsentabelt. Det kan være svært at identificere spildet og få ændret arbejdskulturen i storkøkkenet, så der er vedvarende fokus på at reducere madspildet. Men det er et vigtigt step i processen.
Få en masse gode idéer til buffeten lige HER, samt se et lækkert og stort udvalg af forskellige skåle, opsaster m.m. der kan optimere din buffet.
Fra skrot til skat
Madspild er en kæmpe belastning for klimaet, og det er spild af penge - specielt når meget af det mad du smider ud, faktisk ofte kan og burde bruges. Vores inspirationskok har mange opskrifter og eksempler på, hvordan du mindske madspild og sparer på dine omkostninger. Vidste du f.eks. godt at bananskræl, kan laves om til chips, chutney og meget andet?
Se en masse spændende opskrifter længere nede, eller læs meget mere
"Pimp" dit overskud
Der findes mange gode maskiner, der kan hjælpe dig i kampen mod madspild.
Tidens største trend
Med en dehydrator fra HENDI får du fuld udnyttelse af dine råvarer. Dehydratoren kan bruges både til frugt, grønt, urter, kød og mælkeprodukter. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad du kan tørre og lave nye spændende produkter ud af til overraskelse og glæde for dine gæster.
Livsforlængende førstehjælp med en vakummaskine
Med en vakuummaskine fra LAVEZZINI er du sikret den længst mulige holdbarhed på dine produkter. Vakuumer pålæg, grøntsager og kød, så du sikrer råvaren mod ilt og bakterier, der ellers nedbryder din mad. En vakuummaskine kan også bruges til at lynsylte og giver visse frugter og grøntsager et transparent og smukt udseende, samtidig med at den hjælper smagsstofferne med at trænge gennem fibrene, så du kan sylte a la minute. Et musthave til ethvert professionelt køkken.
Mindsk madspilder og øg indtjeningen med FLEXICHEF
Vores FLEXICHEF fra MKN er en af vores store stoltheder hos KEN STORKØKKEN. Jo mere du arbejder med denne maskine, jo mere imponeret vil du blive over dens muligheder. Nu kan du koge chutney på stokken fra ananas og fremstille lækkerier af noget, du før ville have smidt i skraldespanden. Du kan også lave smør-mør gullasch på 22 minutter, fløjlsblød risotto på 12 minutter og meget, meget mere. Til sidst fuldender FLEXICHEF’en selv rengøringen helt uden brug af kemikalier. Du skal ikke røre en finger. Ja tak!
Kærlighed i små portioner
"Fremtidens køkken" af Liselotte Andersen. Forlaget: Dreamlitt
Med portionsanretninger er det dig, der har styringen over gæstens oplevelse. Det sætter din faglighed i spil og du får mulighed for at påvirke alle gæstens sanser. Med portionsanretninger mindsker du samtidig madspild og hvis du vælger at servere i bæredygtigt porcelæn, små melaminskåle eller glas frem for dyrt engangsservice, så har du virkelig gjort en forskel. Portionsanretninger er små doser af kærlighed – for dig, for din gæst og for klimaet.
Events om madspild
Vil du gøre dig klogere på madspild, eller måske få inspiration til, hvordan du bruger rub og stub fra dit køleskab? Vi holder løbende events omkring madspild.
Se hvad vi har på programmet lige HER
Lækre opskrifter med madspild i fokus
Opskrifterne er fra kogebogen "Fremtidens køkken" af Kokken på kanten fra forlaget Dreamlitt.
Se mange flere lækre opskrifter
Lige HER
Sorter affaldet og identificer spildet
Hvad er affald og hvad er madspild?
Prøv evt. at sortere i en periode og få identificeret madspildet. Synligheden er ofte en øjenåbner. Er det ofte det samme, der er i overskud? Skal mængden reduceres? Eller kan noget genanvendes til morgendagens retter eller lignende. Når det kommer til madspild, har det også en stor betydning for klimaet, og det er derfor utrolig vigtigt, hvordan du sorterer dit affald.